Varje museum har sin uppsättning av föremål som förevisas och som är på lagret. Föremål som är på lagret kan vara föremål för renoveringar av olika slag, för att tidens tand gjort åverkan på föremålet eller för att något kanske råkat spillts över det. Det kan också handla om föremål som normalt sett visas men på grund av en temporär utställning med andra föremål hamnar på lagret.
Varje museum har sin egen budget
Det finns olika typer av museum. Museum kan ägas av staten, av en kommun eller vara privatägt. De statligt ägda museerna brukar vara museer som bedöms viktiga att bevara ur både ett nationellt och internationellt perspektiv.
Således är museibranschen ojämlik rent ekonomiskt. Varje museum har en årsbudget att förhålla sig till. Anslagen och intäkterna används inte bara till lokalhyra och till löner för dem anställda utan även för att köpa in eller hyra föremål som visas. De stora museerna i Stockholm och Göteborg är ofta statligt ägda och kan återfinnas i anrika byggnader där många historiska stora händelser ägt rum.
Museer väljer sina öppettider
Museerna bestämmer i regel sina egna öppettider. En del museum (främst privatägda på landsbygden och i mindre städer) har endast öppet sommartid då turismen är i full fart i Sverige. Det är helt enkelt inte alltid lönsamt att ha öppet året om för vissa museer. Många av museiägarna till sådana museer har andra sysselsättningar under andra årstider.
Museisamlingar
Museisamlingarna styrs av vad museet i fråga är inriktat på. Det finns inget skäl för att ett leksaksmuseum ska förevisa tavlor från renässansen (om nu inte dessa avbildar just leksaker). Det gör självklart att museiledningen intresserar sig för att leta efter föremål som varit/är just historiska eller nutida leksaker.
Ibland kan museum auktionera ut gamla föremål till såväl företag som privatpersoner att köpa. För en insatt person kan det generera en hel del pengar framgent.