MUSEETS SAMLING

Kontakt:

Besöksadress

Noréensvägen på Galgberget i Halmstad, i nära anslutning till Luftvärnsregementet på Göteborgsvägen.

 

Museet:

035-2663101

0703-35 31 01

info(snabel-a)91anmuseet.se

 

 

Museets samling

Museets samling består dels av föremål från Västgöta-Dals och Hallands regementes historia. Här kan du ta del av allt från uniformer och medaljer till fältövningsmateriel och vapen.

I museets nya basutställningen Världskrig - och en brudklänning kan du också ta del av halländsk historia. Utställningen handlar om beredskapstidens Halland ur en, såväl civil som militär synviknel.

Museet är även hem för 91:an Karlsson, Luftvärnssamlingen. Kolla även in museets pedagogiska program och skapande skola verksamhet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noterbart på museet är även:

 

Antika musikinstrument

Hallands Regementes Musikkår har varit ett berikande inslag i Halmstads blomstrande musikliv. Historiskt sett var militärmusiken först ett viktigt verktyg i strid, där signaler av olika slag styrde trupperna. Med tiden kom kårmusiken att utvecklas i ceremoniella och underhållande syften och blev ett uppskattat kulturinslag i samhället – vilket många minns än idag. I museisamlingen finns äldre instrument, noter och grammofonskivor med militärmusik från hela världen.

 

För noter, se separat sida: http://www.91anmuseet.se/ramsida.html

Emil Mörckes reseskildringar

I seriefiguren 91:ans värld möter vi General Bääfenhjelm. Förgrundsgestalten till karaktären var i verkligheten Hallands Regementschef Bror Birger Emil Mörcke (1861-1952). Men det är inte för 91:ans skull vi lyfter fram Mörcke. Han var en historiskt intressant person. Vid första världskrigets utbrott 1914 utsågs han till Sveriges försvarsminister. Som pensionär bosatte han sig på Varbergs fästning och gjorde starka avtryck i det sociala livet. Men han var främst en äventyrlig resenär som reste halva jorden runt. Allt han upplevde skrev han ner i tre magnifika, handskrivna böcker om vardera 600 sidor. Böckerna och en stor mängd vykort och fotografier finns på Garnisonsmuseet.

Öppettider:

Museet har nu vinterstängt.

 

Ni kan ändå boka ett besök

genom att kontakta personal.

Läs mer >>

 

Vi öppnar igen på Sportlovsveckan

2018 (vecka 8) med fri entré och

workshop för alla barn

tors-sön kl 12-16.

 

 

God jul & Gott Nytt År!

Entré:

  • Vuxen - 50kr (16+)
  • Barn/ungdom - Fri entré (0-15)