Det finns flera olika museum med försvarshistorisk inriktning i Sverige, från norr till söder. I Stockholm ligger det statliga Armémuseum som skildrar Sveriges krigshistoria från 1500-talet till idag genom en mängd olika utställningar, både på plats i Stockholm men även digitalt på sin hemsida.
Deras utställningar
Armémuseum berättar om krig och konflikter som har påverkat det svenska samhället från 1500-talet till idag och har flera olika utställningar som fokuserar på olika teman kring dessa konflikter. Vid ett besök på Armémuseum kan du lära dig mer om krig och fred från 1500-talet till 1800-talet. En spännande tid då stormakten Sverige både bildades och föll. Är du mer intresserad av den moderna militära historien finns en utställning helt dedikerad till 1900-talet och fram till idag. Du kan också se utställningar av vapen och rockar från olika tidsepoker, besöka sadelkammaren som visar upp hur hästar har använts i krig och konflikt eller besöka utställningen av moderna vapen.
Raoul Wallenberg och spioner
För den som är mer intresserad av andra världskriget har Armémuseum dels en utställning helt för Raoul Wallenberg, mannen som räddade tusentals judar från nazisterna genom sina vita bussar. På Armémuseum kan du besöka ett rum som föreställer hans kontor i Budapest, där han arbetade innan han mystiskt försvann.
Armémuseum har också en tidsbegränsad utställning om kvinnorna som arbetade i svenska underrättelsetjänsten under andra världskriget. De var vanliga kvinnor som jobbade på hotell eller som städerskor, men blev informanter och kurirer i kriget. Utställningen pågår till maj 2022.
Digitalt museum
Har du inte möjlighet att åka till Stockholm? Ingen fara! Armémuseum har även digitala utställningar och ett stort arkiv av försvarshistoriska föremål att söka igenom för den nyfikne. Det enda du behöver är en dator och internetuppkoppling och du kan dyka ner i 500 års spännande militärisk historia. Upplev Sveriges konflikter och se hur de har format oss till det samhälle vi är idag.